
- Dit evenement is voorbij.
Groene taal 2019
08-10-2019 van 15:00 - 18:00
Gratis
Wat verstaan we onder ‘groene taal’ en wat valt er allemaal onder dat vage begrip duurzaam? Waarom spreken we eerder van vliegschaamte dan van treintrots? En kunnen we klimaatverandering niet beter klimaatcrisis noemen? Op dinsdag 8 oktober 2019, tijdens de vijfde Week van het Nederlands, organiseert het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) een gratis toegankelijke middag rondom groene taal in Leiden. Met op het programma inspirerende lezingen, groene muziek en een klimaatdictee.
Direct aanmelden (onderaan deze pagina)
Programma
15.00 Opening door Frank van Pamelen
15.15 Vivien Waszink – “Dikketruiendag, ecorexia en klimaatspijbelen: nieuwe groene woorden.”
15.30 Dirk van den Bosch – “Hoe spreek je over groene politiek?”
16.00 Wouter van Wingerden – “Klimaatdictee”
16.30 pauze – muziek van Florian Wolff met de Green Machine
17.00 Tine Hens – “Van broeikaseffect tot klimaatcrisis. De stijgende temperatuur van praten over het klimaat.”
17.30 Roland de Bonth – “Duurzaam Nederlands: tips om zelf een steentje bij te dragen.”
17.45 Afsluiting door Frank van Pamelen
Frank van Pamelen is schrijver, dichter en kleinkunstenaar. Hij schrijft cabaretpogramma’s, musicals, boeken, columns, gedichten en teksten voor radio en televisie, en won daarmee diverse prijzen. Op dit moment is hij o.m. columnist op NPO Radio 1 en bij Brabants Dagblad.
Vivien Waszink is taalkundige bij het Instituut voor de Nederlandse Taal en werkt mee aan het Algemeen Nederlands Woordenboek (ANW), een onlinewoordenboek van modern Nederlands. Ze doet onderzoek naar woordvorming en schrijft en vertelt graag over neologismen (nieuwe woorden), jongerentaal en hiphoptaal.
Dirk van den Bosch is Network Officer voor de Groenen in het Europees Parlement. Tot een jaar terug was hij woordvoerder bij GroenLinks in Europa en hij heeft gemerkt hoe moeilijk het was om te praten over groene thema’s. Want wat werkt wel en wat niet? Waar moet je rekening mee houden als je over groene politiek spreekt?
Wouter van Wingerden is een ervaren taaladviseur en spellingexpert. Tot 2015 was hij taaladviseur bij het Genootschap Onze Taal en nu werkt hij als zelfstandig taalkundige en tekstcorrector, onder de noemer ‘doet iets met taal’. In 2017 verscheen zijn boek Maar zo heb ik het geleerd!’ De waarheid achter 50 taalkwesties.
Florian Wolff wil de wereld twee dingen nalaten: een enorme catalogus vol mooie liedjes en… niets. Want ondanks zijn niet geringe schoenmaat streeft Florian naar een zo klein mogelijke voetafdruk. Met de Green Machine wekt het publiek al fietsend stroom op voor zijn optreden.
Tine Hens is historica, journaliste en auteur van Het klein verzet (Epo, 2015), het verhaal van mensen die van Griekenland tot Denemarken in hun eigen wijk of stad, of met hun eigen bedrijf bewijzen dat een andere, sociaalecologische economie mogelijk is. Ze schrijft voor Mo* Magazine over klimaat en sociaalecologische transitie.
Roland de Bonth is historisch taalkundige bij het Instituut voor de Nederlandse Taal en werkt daar onder andere aan het Woordenboek der Nederlandsche Taal. Hij was jarenlang docent Nederlands en zet zich daarom ook in om het werk van het instituut onder de aandacht te brengen bij het voortgezet/secundair onderwijs.